Deelnermers aan de Kenniskring Weerbaarheid zijn opgeleid afwijkend gedrag te signaleren. Zij zullen signalen die mogelijkduiden op slachtoffer- of daderschap op een professionele wijze aan u melden. Zij zijn bekend met de sociale kaart en kunnen doorverwijzen wanneer dat noodzakelijk is.

De gebruikte werkvormen komen niet uit één discipline. Afhankelijk van de doelgroep wordt er gewerkt met muziek, maar ook met rollenspelen en werkvormen ter voorbereiding op die rollenspelen. Ook worden er vaak spelvormen gebruikt en enkele zelfverdedigingstechnieken geoefend. Daarnaast wordt er gestreefd naar een plezierige en veilige sfeer. De deelnemers leren door beleving en worden uitgenodigd hun eigen grenzen te herkennen en te onderzoeken.

Alle aangesloten trainers scholen zich regelmatig bij op de uitwisselingsdagen die Pons Academie organiseert. De meeste deelnemers hebben de post-hbo opleiding tot weerbaarheidstrainer aan de Hogeschool Utrecht, of aan Pons Academie succesvol afgerond. Deze opleiding is bedoeld voor mensen met een hbo-diploma social work of onderwijs en duurt een jaar, waarin de toekomstige trainers zich specialiseren in het lesgeven aan bepaalde doelgroep. De opleiding bestaat sinds 2010.