Bij de Kenniskring Weerbaarheid zijn goed opgeleide trainers aangesloten. Er zijn veel verschillende opleidingen tot weerbaarheidstrainer (geweest). Nieuwe deelnemers aan de Kenniskring Weerbaarheid hebben een eenjarige post-hbo opleiding aan de Pons Academie met succes afgerond. De trainers die zijn opgeleid voordat deze opleiding bestond hebben allen een eenjarige post-mbo opleiding afgerond en scholen zich daarna blijvend bij.

Onze deelnemers werken psychofysiek, hetgeen betekent dat we werken met bewegingswerkvormen om gestelde lesdoelen te behalen. Leren middels ervaren is ons credo.

De sfeer in de lessen van onze deelnemers is veilig; we geloven dat cursisten makkelijker leren in een veilige en plezierige sfeer waarin ook gelachen mag worden. Dit doen we met de inzet van muziek, spelwerkvormen, maar ook met werkvormen uit bijvoorbeeld drama.

Vrijwel alle trainingen voor volwassenen bevatten ook zelfverdedigingstechnieken, waardoor de deelnemers hun eigen kracht kunnen ervaren en waarmee men zich eventueel in geval van nood ook kan verdedigen. In het kader van kwaliteitsbevordering is er een dvd 'Fysieke technieken' voor weerbaarheidsdocenten geproduceerd. In groepen met kinderen, of een agressieproblematiek worden fysieke technieken slechts zeer beperkt ingezet.